Детето Овен

Детето Овен, можем да наричаме децата със Слънце или Луна в този знак.
До двегодишна възраст „истински овни“ са по-скоро тези с Луна в Овен.
Затова е препоръчително да прочетете статиите и за двата знака знака на вашето дете – знака на Луната и знака на Слънцето.
(Можете да изчислите положението на Луната тук Вашата рождена карта.)

Бебето и малкото дете с Луна в Овен
Едва изписано от болницата, то вече е в състояние да ви накара да живеете така, сякаш у дома ви току-що се е пръкнал най-великият лидер на света. То ще намери начин да ви поведе в хола през нощта, именно към онзи ъгъл, който желае, … и колкото пъти пожелае. При това е чаровно с силната си енергия и ентусиазма си.
Никак не пази дрехите и играчките – откровено цапа и руши, защото смята, че целите му заслужават всичко.
Отказва да чака и не позволява да го подмятате при обличане, защото не понася положението на пасивна кукла – в тези моменти му давайте играчка.
Ако още не сте разбрали, нещата във вашия дом са негови играчки. Правото първо да пипне непознатия предмет и да пробва здравината му е сякаш щамповано в неговия мозък много преди програмите за хранене и за безопасност на планетата Земя, които по принцип би трябвало да се записват първи във всеки нов индивид. Но с първото бебе Господ явно е допуснал някои пропуски и пилотната бройка се е явила на света с психопортрет на камикадзе – затова са измислени метафорите „след мен и потоп“ и „троша си главата“, „овен-таран“. Така слиза по стълби, така отваря врати и прозорци. И щурмува сърца. Чрез него родът е потърсил и ще намери сила и безопасност и ще превземе нови територии.

Понеже Овен се изживява като Воинът и е много свързан с този архетип, във всяка ситуация разпознава частиците противопоставяне и борба. Затова живее във вечни спорове, а жизненият му път изобилства с врагове и слава. А докато е още бебе и няма други оръжия, щом се сдобие със зъби, веднага започва да хапе. Военното право е негова конституция, а знаете, че военното правосъдие е различно от гражданското, нали. Там не се толерират податливите на желания, нежност или слабост. Има голяма вероятност често да посещавате спешните кабинети – за да лепят или шият негови колене, устни и други кървящи телесни участъци по различно време на деня и нощта .

Ако Луната в овен е на момиче, подобен силов подход цели да завоюва вниманието и възхищението на околните. То забелязва как всяка съперница помръква, когато се качи да танцува на масата с гердан до пъпа и обере всички овации.

За жалост, основните му конфликти често са в семейството, подобно на Луната в първи дом.

В детската градина се очаква да се бие с децата. Харесва състезателни игри. Учете го да намира съюзници.
В началния курс ще прави меле в коридора всяко междучасие, ще вика.

Език: Бойните викове за сплашване на злия враг, обикновено майка и баба, е основен прийом, независимо дали приема форма на повишен глас, крясък или плач. Подобен „език“, разбира се, ще е необходим и на вас, за да бъдете чути.
Играчки: Светещи, ярки, силни звуци, фенерчета, огън, пиратки, състезателни игри (в които то печели), бързо му омръзват, с тях трябва да може да прави нещо.Игри: Играе с по-малките от него; всички състезателни игри; боеве от всякакъв род – с възглавници, с кърпи, пластмасови мечове; тичане, стреляне, хвърляне на „диск“ и „копие“ – ако нямате, гарантирам ви, че ще измисли нещо. Всяко енергично движение е добро за Лунния овен.
Приказки и Герои: Рицари, които защитават крепости, жени-амазонки, непобедими и независими герои, които се справят сами със всичко. Действа първосигнално като Рийс от „Малкълм“ и Джоуи от „Приятели“. Четете му многократно приказките „Огнивото“ и „Мечата кожа“, „Приказка за Царския син“, в които главните герои са много успешни и имат нужда да ценят повече своите близки, а и да жертват част от индивидуалността и независимостта си за любовта. Иначе принцесата на Войника ще си остане завинаги затворена в медния замък. ( Четете му „Червената шапчица“ и гледайте филма „Колите“.)

 Бабини съвети за родителите на малкото дете с Луна в Овен:

 • Укротяване чрез разсейване, новости, тичане, борба, игра.
 • Приспивайте го малко преди да започне да плаче.
 • Учете го да не се отказва, ако не е на първо място, и че доброто постижение също е достатъчно, за да бъде от готините деца, и че не е важен само „първенецът“.
 • Осигурете възможности за спорт и движение, за да насочите позитивно обилната му физическа енергия.

 

След 12-та година блесват Слънцата в Овен

Такъв младеж се появява пред света тайно засрамен, че още не се е доказал и веднага се устремява към това. Затова мисли, че за всичко трябва да разчита само на себе си и често омаловажава родителите си. Болезненото честолюбие му пречи да поиска помощ. Как първенец ще се оплаква! Но това, разбира се, не означава, че после няма да ви упреква, че не сте му помогнали като родители.
Затова пък навън лесно получава каквото иска – силата и понякога гневът му рязко намалява броя на инакомислещите, затова е често явление той да решава на „какво ще се играе“ и „по коя улица да минем за повече приключения“, той е авторът на търкалянето и запалването на тракторната гума вчера.
Първосигналното поведение и черно-бялото виждане са обичайните пуберски смущения, най-ярки при овена. Подрастващият овен може сам да се татуира с игла, да хвърля нож по килима или вратата на съседите. Диктува на класа къде днес да яде сандвичи, а на сюрията деца до блока – кога да кара колело и кога – ролери. Причина да го слушат е много основателна – неговата пламенност, без която всички игри сивеят. В тази възраст основни са конфликтите със силни личности, лидерите и бащата.

Подходящи професии: управление, продажби, спорт, отбрана, полиция и други, според дома на Слънцето и Асцендента.

Бабини съвети към близките на подрастващия Овен:

 • Помогнете му да се научи да открива хубавото, да забелязва съюзниците си и да се радва на общуването с тях, за да компенсира навика да си създава врагове навсякъде.
 • Научете го да почива поне 5 минути по руския маниер „Ну, поседим“, в което време да обмисли общата картина и крайната си цел. Тъй като вижда света през тесния конус на тази минута, на своята моментна цел или сегашен враг, с някои победи той си създава по-големи неприятности.
 • Самочувствието му расте, ако е пръв в дадена област – помогнете му да се съсредоточи в нея. Спорт или китара, но да не се отказва.
 • Да иска съвет от хората, които имат навика да четат и мислят по-дълго от него самия. Пък после да решава дали да го последва.
 • Не му казвайте какво е добре според вас – от честолюбие ще се почувства длъжен да прави обратното. Наблягайте на личния пример и се гордейте с действията си. Няма друг начин да ви уважава, а в пубертета уважението е важно.
 • Учете го, че силните и великодушните споделят ползи с близки и приятели.
 • Посъветвайте го да избере професия, в която се чувства пръв.

Хранене на подрастващия Овен:

„Колкото по-червено, толкова по-добре.“ Непоносимост към глад и чакане.
Горещо, пикантно и бързо, рано свиква с белтъчна храна и менюто на възрастните.
Има отличен апетит и добро усвояване, без да му се лепят излишни килограми. Склонност към силни храни и трудно въздържание от консумация на месо.
Вредните му навици се изразяват главно в хапването набързо и на крак.
Най-полезните за Овена витамини и вещества се съдържат в храни с червен и оранжев цвят – домати, моркови, цвекло, чушки. Не е страшно да хапва повече шоколад, тъй като усвоява добре и въглехидратите.
Понякога има недостиг на калиев фосфат, който за щастие изобилства в състава на обикновената храна – салати, цветно зеле, спанак, лук, краставички, фурми, ябълки, орехи и лимони.

Здравни характеристики:
Здрав и издръжлив, той може да се разболява отведнъж, затова не подценявайте първите симптоми.
Рискове, свързани с глава,  очи и уши заедно, така както не иска да чува и да вижда своите врагове. Може да развива мигрена, за да се самонаказва, ако не успее да води или някой го командва или го измести. Като хората с активен първи дом.
Усети ли микроб, се юрва да го надвие с всички сили, т.е. рязко вдига висока температура. Новите тенденции да не се потиска температурата при овните може да водят до бърз имунен отговор, т.е. бързо отблъскване на агресора. Кой друг, ако не Овен, ще може да пропъди нападателя, бързо и докрай!? Ето за какво върши работа хубавият овнешки гняв.

(Асцендентът овен също напомня за всичко това.)

Като майка на два слънчеви овена трябва да призная, че още не съм се научила да правя всичко това. Но продължавам да опитвам.
А за дадеността си на майка и родител можете да научите от други 12 публикации в сайта – „Каква майка е Луната в Овен?“

Ако искате задълбочено да проучите детайли в индивидуалния хороскоп на вашето дете,
пишете ми на krasi.kircheva@gmail.com, или във ФБ астрологично студио „Сезам“.

–––––––––––––––––––

За най-запалените от вас ще допълня, че астрологическите домове (къщи), в които са разположени Луната и Слънцето, по правило влияят на човека по-силно и от знаците. По тази причина много по-пълна картина се получава, ако обедините написаното за Слънцето и Луната и по дом. Затова препоръката ми е да прочетете не две, а четири от страниците в сайта. (За вас някои може да съвпадат.  първи дом съответства на Овен, втори – на Телец и т.н.)

Домовете дават двойно богатство, по-голяма точност и практическото измерение в получената картина. Те показват в коя житейска област живее и се изявява детето, те отговарят на въпроси „какво става“, „какво се случва“, „какво прави“. А знаците остават да действат на втори план, по-скоро като прилагателни, описвайки начин на действие. Те отговарят на въпроса „как го прави“.
Най-общо казано, когато „сглобявате хороскоп“, домът на Слънцето и Асцендентът са основни показатели за житейска реализация (Асцендент се нарича върхът на 1 дом, хоризонтално, отляво на кръглата звездна карта). А Луната, Венера и Десцендентът описват личните отношения и любовта. Лунните възли описват съдбата, крайните възгледи и произтичащите от тях неотменими обстоятелства и поведение на околните, като южният описва някои крайности в собственото поведение, а северният – собствени липси и поведението на околните в съдбовни моменти. Добавете още 20 пъти по толкова и ще получите пълен рожден хороскоп.

–––––––––––––––––––

Всички права запазени. „Приказна астрология“ е запазена марка.
Краси Кирчева,
консултации и курсове по астрология,
целение с вълшебни приказки

Разбира се, може да приложите наученото за Детето Овен и за възрастните, и за себе си.

Индивидуална Целителска сесия с вълшебна приказка „Аргонавтика“

Троен комбиниран хороскоп

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *