Аз съм Краси Кирчева. Изучавам най-древната наука Астрология, повече от двайсет години. Преподавам в групи, изследвам езотеричните символи и консултирам. В практиката си насърчавам хората да разгръщат личността си в пълнота и да се борят за реализация във всички области на своя живот, балансирайки кариера с отношения, и духовното с практичното.
Извън астрологията, образованието ми е изградено върху здравата основа на точните науки: Софийска Математическа Гимназия, строително инженерство и незавършена архитектура, която все още практикувам в екип.
Майка съм на три деца.

Специалният ми принос в астрологията е превода на вълшебните приказки чрез символния речник на астрологията. Използвайки този похват открих две неща.
Първо, вълшебните приказки се оказаха продължение на митовете в света на хората – те описват в символен вид разрешението на съдбовните проблеми при отделния човек. В древността приказките са били разказвани само от жреците и за лечение чрез скритите им значения. С книгата си „Приказна астрология: юздите на небесните коне“ се присъединявам към тази традиция, като поглеждам приказките от гледна точка на техните създатели и връщам изначалната им сакрална функция – да лекуват съдбите.
В какво се състои моят „превод“?
По-правилно ще бъде да го нарека „мета-превод“ – не от български на друг език, а понятийно-символен, двоен превод:

  • от „понятиен език“ към „символен астрологичен език“ – например, момиче е Венера, цвете е също Венера, но с по нисък ранг, поради принадлежността към растителното царство
  • и обратно от „символен език“ към широката има гама от значения на символите.

Така плеядата най-известни вълшебни приказки се оказа набор от рецепти за разрешаване на най-разпространените житейски проблеми: ниско самочувствие, провал, депресия и алкохолизъм, унижения в любовен триъгълник, невъзможност за стабилна връзка, самота. Приложих получените резултати в терапията „Приказно целение“, в индивидуална и групова форма.

И второ, което беше изненада и за мен – оказа се, че астрологията, митовете, строежа на българските думи, идиоми, народни песни, танци и обичаи са едно неделимо цяло. Откритото от мен може да укрепи значително самочувствието на българския народ и връзката му със съседните страни.

Първото ми висше образование – строителното инженерство, ми позволи да погледна на астрологията като наука.
Второто – архитектурата и структурализма, ме научиха винаги да следя за пропорциите, взаимообвързаността, баланса и красотата.

От 18 години медитирам, водя курсове по астрология в различен формат, разнообразни лекции и семинари с медитации и вълшебни приказки.

През 2007 г. и 2009 г. на националните астрологични конференции изнесох доклади за методологията на структурните приказни анализи в традициите на структурализна и Баухаус, които развълнуваха публиката до сълзи.
От 2006 г. до 2011 г. водих астрологични рубрики в списание Story и телевизиите БНТ1, Здраве, BBТ.

През 2019 г. заедно с актрисата и певица Людмила Сланева и Продуцентска къща „22-22“ бяхме част от културната програма „Пловдив 2019 – Европейска Столица на Културата“ с проект по моя идея. Той съдържаше няколко приказни работилници в учебни заведения в града и театрално представление по „Малечко-Палечко“, приказката за робството на трудещите се, под заглавие „Превъртане. Приказката в мен.“
https://plovdiv2019.eu/bg/platform/revive/188-%D0%B8%D0%B7%D0%BA%D1%83%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D0%B7%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D1%89%D0%B5/479-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B2-%D0%BC%D0%B5%D0%BD

През 2009 г. станах кръстница на един от трийсетте български астероида – Kircheva, тук:
https://ssd.jpl.nasa.gov/#/?sstr=kircheva&view=VOPDCA

А след 2017 г. – и нестинарка!

И най-сетне, през ноември 2022 г. издадох проекта на своя живот, книгата
„Приказна астрология: юздите на небесните коне“, тук

Приказна астрология: Юздите на небесните коне

Ваша Краси Кирчева